Nog een dag van de vakanti


Dag 12
Ik word wakker van het geluid van heel veel vogels.
Terwijl ik met mijn ontbijt op de veranda zit die ik hoe dat komt. Een mussenechtpaar heeft een nest gebouwd onder de dakpannen en mevrouw mus heeft eieren gelegd. De eieren zijn uitgekomen en nu vliegen papa mus en mama mus af en aan om de hongerige en schreeuwerige kleintjes te voeden. Ik glimlach om het pril geluk.
Ze zon verschuilt zich achter de wolken, de lucht wordt steeds grijzer en de eerste druppels vallen.
We gaan naar de hoofdstad van het eiland, Chalkida* om wat musea te bezoeken.
Het zoeken van een parkeerplaats wordt een hele opgave. Vlak bij het archeologisch museum, op de EA BENIZEAOY moet een grote parkeergarage liggen maar vindt dat maar eens. Her en der in de stad liggen tussen de gebouwen verscholen kleine privé parkeerterreinen waar je voor een paar euro kunt parkeren. Daar vinden we een plekje. We gaan naar het archeologisch museum welke vondsten uit de omgeving laat zien.
Het leuke van Griekenland vind ik dat overheidsmusea voor kinderen en studenten gratis zijn. Volwassenen betalen slechts €2. We dwalen door het museum en op een gegeven moment staat mijn man lang stil voor een van de vitrinekasten een voorwerp aandachtig te bestuderen. Nieuwsgierig komt mijn dochter dichter bij om te bekijken wat haar vader ziet. Daar krijgt ze al gauw spijt van als ze ontdekt dat hij een stenen fallus staat te bewonderen. Of dit een object op zich is of dat hij afgevallen is van een van de vele beelden zullen we nooit weten, daarvoor kunnen we het bijschrift niet lezen.
Na het museumbezoek wandelen we zigzag door de straatjes en door de regendruppels naar de “oude brug”. We passeren de moskee van Ottoman en lopen langs vele kafeions waar oude mannen aan een frappe zitten en een spelletje back gammon spelen. Anderen zitten ondanks het vroege tijdstip (11.30 uur) al aan de ouzo en mezzes terwijl ze ondertussen druk discussiëren over de laatste verkiezingen.
We zien dat veel oude gebouwen, kerken en fabrieken worden gerestaureerd.
We komen aan bij de oude brug en dan ontdekt onze dochter wat er wordt bedoeld met het unieke fenomeen van Chalkida*. We zien stromingen alle kanten op gaan. Hier en daar zien we kleine draaikolkjes. Het is een vreemd gezicht. Het best is dit te aanschouwen wanneer je op het eiland Evia links van de oude brug staat.
We wandelen verder naar het folklore museum. We gaan naar binnen en een mevrouw achter in de ruimte vraagt wat we komen doen. Als ik vertel dat we het museum willen bezoeken hoor ik dat  het museum op maandag en dinsdag is gesloten. Ik werp snel een blik in de vitrines en zie dat de klederdrachten niet heel veel verschillen met die van de andere eilanden. Na 20 jaar Griekenland kennen we een beetje de verschillende klederdrachten, we zullen niet speciaal voor dit museum terug komen.
We lopen terug richting de auto, langs de ouzo drinkende mannen naar het gebied waar je lekker kan winkelen in de autovrije straten. Onder de luifel van een terras  met de dagelijkse frappe, cola en de overbekende mountaintsai voor ons bekijken we hoe de Grieken omgaan met de regenbuien. Na een uurtje leedvermaak dalen we weer af naar Malakonta*, ons dorp.

Vlak na Vasiliko*, net over de brug gaat een weg links af richting Aghios Nikolaos. We willen wel eens weten wat daar is en slaan de weg in. We rijden door verschillende landbouwdorpen en zien bietenvelden, courgettenvelden en meloen velden. Een streekschooltje wat net uit gaat en moeders die aan de weg staan om hun kroost op te halen. We rijden de weg helemaal af en komen uiteindelijk bij het strand van Bourtzi. Aan de waterkant allemaal vistaveernes. Het uitzicht op Chalkida* en het vaste land is waanzinnig. Aan beide zijden van de taveernes zien we strandjes. We besluiten hier ’s avonds een keer terug te komen om te eten.
We rijden langs het zuidelijke strandje en komen langs een wedlandgebied waar verschillende vogels hun voedsel vinden, absoluut een aanrader om op een zonnige dag met een verrekijker te bezoeken.
Nu keren we echter terug naar ons huis waar we met een goed boek en warme thee de rest van de dag door brengen.

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Maak een gratis websiteWebnode