1000 Annes 

1929-1945 Als jong meisje las ik het dagboek van Anne Frank. Ik heb het boek nog steeds. Voor mij en voor velen anderen is Anne van ons, van Nederland. Echter, Anne is geboren in Duitsland en vluchtte al begin 1934 toen Hitler zijn afschuw voor Joden ten toon spreide naar Nederland. Juist ja, Anne was een vluchteling.
Nadat de familie Frank naar Nederland gevlucht was verloren zij de Duitse nationaliteit en werden zij statenloos.
Toch vinden wij allemaal dat Anne van ons is. Wij en daarmee bedoel ik Nederland, hebben het Achterhuis, de Anne Frank boom, scholen die naar Anne Frank genoemd zijn, straten die naar haar vernoemd zijn. In Amsterdam staan meerdere standbeelden van Anne. Wij maken musicals over het leven van Anne. Ja, Anne is van ons, postuum koesteren wij haar.
Toen de oorlog kwam en pappa Frank de dreiging voelde dat ook Nederland niet meer veilig voor zijn gezin was probeerde Otto Frank asiel aan te vragen in onder andere Amerika maar ook in andere landen. Ondanks vele verzoeken kreeg hij nergens asiel.
Dat hij geen asiel kreeg betekende het vroege overlijden van zijn vrouw Edith en zijn dochters Margot en Anne.
 
2015-2016 Weer zijn er oorlogen omwille van het geloof. Weer moeten duizenden Annes vluchten. Ze vluchten overal heen, ook naar Annes land, Nederland. Het land dat huilt om de dood van Anne.
Je zou verwachten dat wij allemaal deze mensen met open armen ontvangen en een veilige plek zouden wille
n bieden. Omwille van wat Anne is overkomen.Niets is minder waar. Ik ben geschokt door vele 

uitspraken die ik lees op sociaal media. De een wil de gaskamers weer in ere stellen, de ander vindt zichzelf belangrijker dan anderen, want ach, wij hebben het zo slecht, terwijl we in onze warme woning op onze computer of mobiele telefoon de meest verschrikkelijke opmerkingen het internet opgooien.
Alle problemen worden gegooid op de komst van de vluchtelingen. Er wordt weinig genuanceerd.
Ik weet gewoon niet meer wat ik met deze haat aan moet. Ik word er alleen in en in verdrietig van. 
Ik huil. Ik huil om Anne en de 1000 andere Annes.
 
 
 
 

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Mogelijk gemaakt door Webnode