Tradities

Tradities, ik hou er van.
Tradities die wij in ons gezin hebben opgebouwd, de tradities die we in onze familie hebben.
De tradities in ons bollendorpje en de tradities in ons land. 
Niet alleen in onze eigen cultuur trouwens. Ik waardeer en respecteer ook de tradities en regels van andere culturen. Als ik een moskee bezoek was ik mijn voeten en pas mij aan aan de regels van de moskee. Als ik in Griekenland een klooster of kerk bezoek zal ik er altijd voor zorgen dat mijn knieën en schouders zedig bedekt zijn. Gewoon omdat dat de regels en tradities zijn en die moet je respecteren.

Ik hou ook van onze Sinterklaastraditie, jawel, met Zwarte Piet. Ik ben opgevoed met Pieten die door hun tochtjes door onze met roet vervuilde schoorstenen zo zwart zijn. Zo voedde ik ook mijn meiden op. Nooit is bij mij op gekomen dat dat racisme is als ik zo denk. Nooit is bij mij opgekomen dat Pieten slaven zijn. Er zijn zoveel verhalen over de oorsprong van de Goede heilige man, maar in geen enkel verhaal heb ik gelezen dat Piet elk jaar gedwongen en tegen zijn zin in Nederland komt bezoeken. Piet is Piet. Het liefst heb ik hem zwart. Want dat is traditie en daar hou ik van.

Vandaag keek ik af en toe op twitter en af en toe de nieuwsberichten. Ik werd er verdrietig van.
Zo beweerde iemand op twitter dat iedereen die VOOR Zwarte Piet is, een racist is. En dat gaat me te ver. Veel te ver. Ik ben geen racist. Een racist is iemand die zichzelf en zijn eigen cultuur verheven voelt boven een andere cultuur. Die vindt dat andere culturen niet dezelfde rechten hebben. Die andere culturen kwetst, opzettelijk buitensluit en behandelt alsof ze minder zijn en geen respect toont voor die ander.

Tegenstanders van Zwarte Piet wilden het wel even laten weten. Op naar Gouda met de bedoeling de Sinterklaasintocht te verpesten. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet dus. Want juist deze tegenstanders toonden geen respect voor kleine kinderen die daar zijn. Zich nog niet bewust van het onheil wat boven hun hoofd hing hoorden ze dat Sint niet bestond. 90 volwassen mannen en vrouwen zonder een greintje respect in hun donder voor die jonge onschuldige kinderen. Ja ja, zo vechten we tegen racisme tegenwoordig. Bah!

Nog een kleine noot voor het Sinterklaasjournaal. Het idee om nieuwe Pieten te laten solliciteren was echt top. Meen ik echt. Maar om nu te kiezen voor een clownspiet, kaaspiet of stroopwafelpiet slaat natuurlijk nergens op.
Waarom niet gewone mensen, Chinezen, Japanners, Eskimo's, Turken en Nederlanders, ik noem maar een paar suggesties.
Na een seizoen door de schoorsteen hadden ze roetzwart geweest. En gingen ze net als de andere Pieten zwart mee terug naar Spanje. Probleem opgelost. Een stuk geloofwaardiger ook trouwens.
Eigenlijk maakt het mij niet zo veel uit trouwens waar onze Pieten vandaan komen, welke huidskleur ze hadden. Zolang ze maar door de schoorsteen gaan. Want dat is traditie en daar hou ik van.

Ik verlang nu al naar de kerst en al die kleine mensen die zich gekwetst voelen omdat de kerstman geholpen wordt door elfjes.

 

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Mogelijk gemaakt door Webnode