Ik ben ......

Ik ben astmapatient.
Ik heb reuma, de artitis psoriatica vorm.
Ik heb suiker.
Ik heb essentiele trombocytemie (ET) en ik slik ook nog een pilletje omdat ik een belangrijk hormoon in de hersenen niet aanmaak waardoor ik erg paniekerig  kan worden.
 
Toen ik onlangs in de wachtkamer bij de reumatoloog zat sprak ik een van de verpleegsters. We maakten een dolletje. Zij zei toen dat astma, reuma en psoriasas alle 3 auto immuun-ziektes zijn en dat je vaak ziet dat als men een auto-immuunziekte heeft er vaak meer volgen. 
"Jezus", antwoorde ik, "Kan ik er nog meer krijgen dan?" waarop de verpleegster in lachen uitbarst en zegt: "Ja hoor, nog een heleboel en met de meeste kan je 100 worden."
Ik zat op dat moment in een rolstoel omdat lopen te pijnlijk was, ik moest morfine slikken om de boel dragelijk te houden en vreesde nog 52 jaar met ondragelijke pijnen. Gelukkig is de pijn zo goed als weg nu ik aan de behandeling ben begonnen.
 
Van de week zit ik te surfen op het net. Ik wil zo veel mogelijk informatie vinden om alles te leren over mijn aandoeningen en vooral om alles te begrijpen. En opeens lees ik het: mensen met atritis psoriatica hebben een verhoogd risico om suikerziekte te krijgen.
Há, het is dus niet mijn schuld. Het komt niet doordat ik van lekker eten en een borreltje hou en verder zo ontzettend lui ben.
Het is gewoon de schuld van de artritis.
Maandag heb ik een sos-talisman besteld. In verband met de ET slik ik bloedverdunners. Mocht ik ooit een ongeluk krijgen en ik moet geopereerd worden dan is het handig als de chirurgen weten welke ik rommel ik allemaal slik.
Op het strookje van de talisman probeer ik alle ziektes met bijbehorende medicijnen in mini handschrift te krabbelen.
Het strookje is te klein. 
Opeens weet ik het. Ik pak een nieuw strookje en schrijf op:
IK BEN EEN GESTOORDE MUTS MET AUTO-IMMUUNZIEKTES EN ZOET STROPERIG BLOED!
Dat dekt de lading toch wel een beetje?
 
 
 

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Mogelijk gemaakt door Webnode