Feta Saganaki

Ik krijg net een berichtje van Sofia, de eigenaresse van het huis dat wij komende zomer in Griekenland gaan huren. In het plaatsje Stravos in Oost-Chalkidiki om precies te zijn. Sofia vraagt hoe laat ons vliegtuig aankomt. Haar huis is verhuurt tot de dag dat wij aankomen. Als ik antwoord reageert ze met een "Oh, the cleaninglady will be busy till 14.00 hour."
"No problem,"antwoord ik, "Then we first start with a real Greek lunch."
Sofia stuurt weer een berichtje terug:"Happy to hear you like Greek food. I wiil make a list with nice restaurants around the area for you."
Kijk, daar hou ik nu van. Restaurantjes waar je echt Grieks eten krijgt, zonder aanpassingen aan de touristen. Het is eigenlijk ook gek, want de basis van lekker Grieks eten is de eenvoud, met verse producten.
Een van de Griekse gerechtjes waar mijn jongste dochter dol op is is Feta saganaki. (saganaki staat voor gebakken). Ze is al ruim een maand niet lekker, dus manlief vroeg haar, wat ze wilde eten. Feta met een korstje. En dit is zo'n heerlijk makkelijk gerecht die de Grieken vaak als voorgerecht op tafel zetten, of in de salade doen. Het voldoet ook prima als vleesvervanger bij het hoofdgerecht.
 
Benodigheden voorgerechtje voor 4 personen
  • 2 plakken feta (Dodoni is in veel supermarkten te koop en smaakt prima)
  • twee eetlepels bloem als de feta uit olie of het zoute water komt
  • een losgeklopt ei
  • paneermeel
  • oliefolie
  • eventueel gedroogde basilicum en oregano
Bereidingswijze:
  • Als de feta uit de olie of het zoute water komt met keukenpapier droogdeppen en door de bloem halen.
  • Snijdt de plakken door de helft en daarna weer door de helft zodat je plakken van een !/2 centimeter krijgt
  • Haal de plakken door het losgeklopte ei
  • Vervolgens door de paneer (waar je eventueel basilicum en oregano aan hebt toegevoegd.
  • Olijfolie in de koekenpan (ongeveer een halve centimeter)
  • Verhit de olijfolie en leg de feta saganaki in de pan, zet het vuur laag zodat de feta de kans krijgt om zacht te worden en het paneer niet verbrandt.
  • Na een minuut de plakken omdraaien en bakken totdat ook deze kant krokant is
καλή όρεξη (Kali orexi)
 
En om iedereen nog even nieuwsgierig te maken, klik hier voor ons vakantiehuisje

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Mogelijk gemaakt door Webnode