De uitslag

Op 28 december was het dan zo ver. Ik zou de uitslag krijgen van mijn beenmergpunctie.
Deze beenmergpunctie is gedaan omdat ik teveel bloedplaatjes in mijn bloed heb.
De reumatoloog ontdekte bij standaard controle de verhoging van de bloedplaatjes in mijn bloed. Daarom stuurde zij mij door naar een internist/oncoloog, om uit te zoeken hoe het kwam dat ik zo veel van die plaatjes heb.
Bloedplaatjes zorgen voor het stollen van bloed bij wondjes. Te veel bloedplaatjes kunnen bloedstolsels veroorzaken in de bloedbaan en in longen, hart of hersens komen. Dan ziet je toekomst er ineens heel minder rooskleurig uit. 
Maar goed, het was aan de oncoloog om uit te zoeken waarom ik last heb van zo veel plaatjes. Na veel bloed ingeleverd te hebben, een half uur betast ben door de met gelei ingesmeerde kop van het echo apparaat en wat beenmerg af gestaan te hebben was het uur U daar.
Met zweet tussen mijn billen togen manlief en ik naar Hoofddorp, hij vervelend kalm en ik strontnerveus.
Eindelijk was ik aan de beurt.
De uitslag: geen enge ziekte als bloedkanker maar essentiele trombocytemie. Pffffffff, een verhoogd aantal aan bloedplaatjes veroorzaakt door woekeren in het beenmerg. Met een ascalletje, het ouderwetse asprientje per dag, zou het aantal bloedplaatjes moeten afnemen.
En terwijl ik dit schrijf zie ik een bloedplek op mijn laken. Vers bloed. Yessss, stolt dus niet meteen maar het stroomt dus nog door mijn aderen........en op mijn laken.
Essentiele trombocytemie kan dus ook de oorzaak zijn van mijn vermoeidheid, hoofdpijnen en oorzuisen.
Na de oncoloog nog even langs de reumatoloog. Van de oncoloog heb ik groen licht gekregen om te beginnen met methotrexaat voor de reuma. Het is een chemo die in lichte dosis ook aan reumapatienten kan worden gegeven. Een keer in de week moet ik de pillen nemen. De dag erna kan ik lamlendig zijn maar het hoeft niet.
Maandag 3 januari start ik met mijn eerste dosis. Na 6 tot 8 weken moet er resultaat zijn. Een mooi begin van een nieuw jaar.
En die bloedvlek in mijn bed nu?
Ik besluit mijn laken niet te verwisselen en koester nog even die gekke bloedplek in mijn bed.

Gelukkig, liefdevol en een gezond 2016 allemaal.
Ik ga er ook voor.........!

Contact

Marieke Smit

025-2219198
06-36487816

© 2012 eigendom van Marieke Smit

Maak een gratis websiteWebnode