Stifado
Deze hachee is heerlijk zoet. In Griekenland hebben wij hem al met lamsvlees, rundvlees, konijnenvlees en geitenvlees gegeten.
Ingrediënten:
- 1 kilo Lams of kalfsvlees (stoof)
- 1 kilo zilveruitjes (vers)
- 2 zoete uien
- 2 grote tomaten
- 1 glas olijfolie
- 1 glas rode (griekse) wijn bv een Imiglos
- Scheut balsemico azijn
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 2 bouillonblokjes (rundvlees)
- Takje rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- Handje gedroogde basilicum
- Handje gedroogde oregano
- 2 kaneelstokjes
Bereidingswijze:
- Snijdt het vlees in blokken van 2 x 2 cm en doe in een schaal met de balsimico
- Schil de uitjes (kutklus hoor) en snijdt de uitjes kruislings in aan de wortelkant
- Schil de zoete uien en snijdt in ringen
- Doe de olijfolie in een grote pan en laat heet worden
- Doe de zoete uien in de pan en laat een beetje kleuren
- Doe vervolgens het vlees in de pan en laat het mooi dichtschroeien
- Als het vlees is dichtgeschroeid gooi dan de zilveruitjes erbij en roer alles goed door elkaar
- Voeg blikje tomatenpuree toe, de bouillonblikjes en de wijn toe en goed doorroeren
- Snijdt de knoflooktenen door midden en laat die mee koken
- Vervolgens de laurierblaadjes, takje rozemarijn, oregano, basilicum , kaneelstokjes in de pan doen en het geheel zeker 3 uur laten stoven
Ik zet het altijd op het kleinste pitje op zo’n vlamverdeler.
Lekker met een stuk Turks broods ernaast om de smurrie van je bord te eten.
De zilveruitjes kan je kopen bij een goede Turkse winkel (bv. in Lisse) of bij de Sligro.
Eet smakelijk en ik hoor hoe je het vindt (oh, misschien peper en zout erbij maar ik gebruik zelden zout)